Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zbli`avanje mlade`i znanjem i dru`enjem

Veliki projekt pod nazivom »Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini« nastavlja se i ove godine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine Izvršnog vijeća AP Vojvodine. Razvijanje duha tolerancije, međusobno uvažavanje i povjerenje građana Vojvodine, posebice onih najmlađih, jest osnovni cilj ove akcije. 
Slobodno se može reći da su te vrijednosti u velikoj mjeri poremećene nesretnim zbivanjima u našoj skorijoj prošlosti. Vojvodina, regija u kojoj službeno, prema popisu iz 2002. godine, živi 28 nacionalnih zajednica, radi svojeg što kvalitetnijeg suživota ima interesa utjecati na očuvanje i razvijanje tih odnosa među svojim građanima.
RAZLIČITOST KAO VRIJEDNOST: Uz podršku Veleposlanstva SAD-a, Vlade Mađarske i misije OEBS-a u Srbiji, prije par godina otpočet je ovaj projekt, kojim je obuhvaćena populacija osnovaca i srednjoškolaca i koji je kroz nekoliko konkretnih akcija vojvođansku multikulturalnost, jezičnu, kulturnu i vjersku različitost predstavio kao vrijednost. Ideja je utjecati na mlade ljude u Vojvodini, razbijati postojeću netrpeljivost među njima, koja se reflektira predrasudama, neznanjem i slabom informiranošću, tako što bi se stjecala nova znanja i time jačalo međusobno uvažavanje i povjerenje.
Prema istraživanjima, nemali broj mladih Vojvođana su netolerantni jedan prema drugome, vrlo malo znaju o svojim sugrađanima koji su pripadnici drugog naroda, uglavnom imaju predrasude prema onima koji su različiti, i druže se i kreću u etnički vrlo zatvorenim krugovima. Upravo iz tih razloga Pokrajinsko tajništvo pokrenulo je ovu akciju kako bi se utjecalo na mlade ljude da među sobom traže sličnosti, a ne razlike.
KUP TOLERANCIJE: U okviru »Afirmacije multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini« do sada su organizirana sportska natjecanja mladih u malom nogometu, košarci, odbojci i stolnom tenisu. »Kup tolerancije«, kako je ovaj podprojekt nazvan, okupio je više od 1800 mladih u nekoliko gradova Vojvodine: Zrenjaninu, Srijemskoj Mitrovici, Somboru, Bačkoj Topoli i Subotici. Pokraj toga, prošle je godine upriličena i izložba u organizaciji muzeja Vojvodine i gradskih muzeja Novog Sada i Subotice, kojom se na vrlo originalan način predstavila zajednička povijest, prožimanja i utjecaji kultura svih naroda na ovim prostorima. Ovu izložbu posjetilo je oko 80 tisuća osnovaca i srednjoškolaca.
Finalni korak akcije je organiziranje kviza »Koliko se poznajemo«, uz medijsku pomoć Radio-televizije Vojvodine. Zamišljen je kao natjecanje učenika srednjih škola s teritorija cijele Pokrajine u znanju o povijesti i kulturi naroda i nacionalnih zajednica koje žive u današnjoj Vojvodini. U Izvršnom vijeću ovaj kviz najavljen je kao nastavak i realizacija trećeg ciklusa akcije. 
Dijana Prćić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika